Despre (frica de) libertate

  • Adaugat joi, 18 iulie 2019

Desi dorita declarativ de majoritatea oamenilor, libertatea poate fi intimidanta si ne poate pune in dificultate.

De multe ori ne surprindem invidiind pe cei ce par a nu fi atat de preocupati de lucruri cu care noi ne luptam in permanenta, si care ne fac viata un chin. De exemplu, satisfactia in activitatea profesionala. Pt ceilalti, obtinerea unui post dorit sau avansarea in cariera nu pare sa implice prea multe dificultati, pe cand pt unii pare un vis prea indepartat. La fel se poate constata despre achizitia unei masini mult visate, sau despre o excursie planuita de o viata, dar amanata tot atata timp.
Citeste in continuare

Cateva cuvinte despre… tacere

  • Adaugat vineri, 18 august 2017

In mod paradoxal, pe langa sensul refuzului de a comunica, tacerea poate avea mai multe semnificatii, unele chiar cu sensul de comunicare.

Desi poate insemna a-l tine pe celalalt la distanta, tacerea poate fi un mod de-a fi impreuna, intr-o uniune fuzionala in care cuvintele nu mai sunt necesare, pentru ca se presupune ca celalalt cunoaste tot ce apare in mintea celui ce tace, toate gandurile si starile acestuia.

Citeste in continuare

Cand apare copilul in viata unui barbat

  • Adaugat luni, 10 aprilie 2017

Exista un proverb: „Daca mama poarta copilul, tatal trebuie sa poarte mama cu copilul”.

Despre relatia dintre mama si copil literatura de specialitate are foarte multe de spus. Mai putin despre rolul tatalui in peisajul dezvoltarii copilului. De altfel, cel putin la inceput, in primul an de viata, rolul tatalui este unul destul de ingrat, pentru ca, desi nu apare in prim plan, acesta asigura din fundal contextul in care mama poate sa-si indeplineasca fara griji suplimentare functiile sale.

Citeste in continuare

Un an plin de evenimente

  • Adaugat luni, 3 aprilie 2017

Dat fiind ca, prin traditie, principalele preocupari si sfaturi primite/date la nasterea bebelusului vizeaza, de regula, ingrijirile fizice, sanatatea inteleasa in termeni medicali (iar mamicile ajung adesea experti in diferite aspecte ale acesteia), mai putin vizibila este relatia afectiva ce se stabileste in cuplul proaspat format. Desi trecuta cu vederea (adesea pe buna dreptate, in virtutea unui parcurs fara impasuri sau crize emotionale majore), sanatatea psihica, atat a bebelusului, dar si a mamei, poate genera dificultati ce se manifesta foarte diferit, si sunt traite foarte diferit. Citeste in continuare