Despre impasul in cariera

Dupa ce ai luat in calcul toate aspectele de care depinde reusita ta profesionala si te-ai dedicat in intregime atingerii acestui scop, dar succesul intarzie sa apara, probabil ca ceva iti scapa, chiar daca nu este vizibil. In psihanaliza se numeste “inconstient” si – din fericire pentru unii si spre nefericirea altora – e o caracteristica a tuturor. Pentru o persoana dedicata carierei e frustrant acest aspect care nu se lasa controlat, ci dimpotriva, poate influenta lucrurile intr-un mod neplacut.

Un prim indiciu pentru aceasta ipoteza poate fi gasit inafara vietii profesionale: chiar daca e clasic scenariul in care viata profesionala si cea personala nu au aceeasi pondere, esecul sau absenta unei vieti private sunt in sine iritante – pentru o persoana cu aspiratii atat de mari, dovada oricarei limitari este un element iritant.

Adesea, viata personala este “amanata” tocmai pentru a lasa mai mult loc carierei, dar partea (prezenta in fiecare din noi) care este ignorata in felul acesta, acea parte care – in vremuri de mult uitate, in copilarie – visa la jumatatea cealalta, sau in adolescenta a suferit din dragoste – partea aceea inca incearca sa obtina ce-si doreste: o viata afectiva in relatie cu un altul / o alta, o “cariera” in businessul fericirii private.

Impasul apare tocmai dedicarii in intregime zonei in care persoana simte ca ar avea succes – profesiei. Probabil aceasta alegere are legatura si cu sentimentul nesigurantei sau chiar repulsiei fata de o relatie afectiva. Uneori strategia aceasta poate duce departe – multe nume mari din istorie au trait doar pentru activitatea lor profesionala si, unii, au reusit sa ramana cunoscute pentru realizarile lor. Alteori, insa, situatia ajunge in impas.

Deblocarea poate veni din doua directii: fie dorinta de succes este atat de mare incat cel in cauza accepta si acest “sacrificiu” de-a dedica timp si efort investigarii acestor aspecte mai putin placute ale propriei persoane; fie partea aceea care-si doreste o viata inafara biroului prinde curaj si cel in cauza decide o schimbare majora in “strategia” vietii personale. Oricum ar fi, in final cariera profesionala are doar de castigat, insa cel in cauza se aventureaza intr-un teritoriu unde sprijinul unui cunoscator (profesionist) al vietii afective este necesar. E partea aceea a hartii propriei persoane unde apare scris: Hic sunt leones! Pentru un iubitor al provocarilor, cum sunt cei dedicati unei cariere de succes, poate fi o provocare incitanta. Dar toate aventurile care urmeaza pot fi traite doar in cursul unei psihanalize in care fiecare va avea parte de un alt traseu, cu provocari diferite si la capatul caruia viata profesionala nu mai este doar un refugiu in fata aspectelor pe care nu le putem controla in noi, ci o alta fateta a succesului unei persoane aflate in centrul popriei sale fiinte – un om implinit.