Stresul

Stresul si criza economica
Stresul si ciza economicaCriza economica n-a creat stresul, ci doar conditii pentru o manifestare mai acuta a unei stari cu care majoritatea angajatilor si patronilor erau deja obisnuiti.

Stresul provine din preocuparea mintii de catre mai multe probleme care concura pentru atentia si concentrarea noastra. Cand aceste solicitari depasesc in mod absolut capacitatile de raspuns ale mintii, apare sentimentul de urgenta, nesiguranta, amenintare iminenta. De aceea, putem vedea problema stresului ca una de echilibru.

Stresul – in sine – reprezinta o stare de tensiune permanenta si necesara, fiind ceva neutru (in sensul ca poate avea atat efecte pozitive, cat si negative). Viata este caracterizata prin tensiune; lipsa acesteia inseamna moarte (fizica sau psihica). Chiar si in somn exista o anumita tensiune necesara mecanismelor psihice care produc visele; mintea nu este complet lipsita de tensiune niciodata. Din acest punct de vedere, stresul este tensiunea fara de care nu ar fi posibile realizarile, dezvoltarea, cucerirea de noi cunostinte si aptitudini.

Cand simtiti ca aceasta tensiune va afecteaza sanatatea, fie v-ati propus scopuri pentru care ati fost prea optimist cu resursele de care dispuneti, fie conditiile de mediu (asa cum este cazul crizei economice) va impun ele eforturi care va solicita aceste resurse la limita. Sefii, termenele limita, programul prelungit, clientii sau partenerii tot mai nervosi si pretentiosi va preseaza din ce in ce mai mult.

Una din primele dificultati remarcate la aparitia stresului o reprezinta aparenta lipsa de sens a lucrurilor: un sentiment de nefamiliar – ceea ce inainte mergea, acum pare sa nu mai functioneze, nu mai intelegeti intreg tabloul factorilor cu care va confruntati si aceasta dificultate genereaza o alta: va e din ce in ce mai greu sa va mobilizati pentru a crea noi planuri, va e dificil sa va pastrati speranta. Sigur, sfaturile in sensul de-a va mobiliza, de-a nu dispera ca va trece, de-a rezista presiunii, sunt o dovada de bunavointa a celorlalti fata de dumneavoastra, dar constatati cel mai adesea ca nu va ajuta prea mult: aceasta cale s-ar baza pe simpla putere a vointei, o unealta deja solicitata la maxim pana acum.

Ce e de facut?
Stresul - ce e de facut?In mod paradoxal, solutionarea incepe cu o (aparenta) renuntare: primul lucru necesar este de-a accepta ca este o problema, si nu una din cele cu care erati obisnuit pana acum. Acest pas – nu inapoi, ci in lateral – va permite sa priviti lucrurile cu o alta perspectiva si sa identificati mai bine termenii problemei. Este conditia care va va permite sa ganditi la posibilele solutii.

Pentru ca orice interactiune presupune doua parti, si rezultatul muncii dumneavoastra provine din contributia proprie, si din cea a mediului (reprezentat prin toti cei cu care veniti in contact in profesia dv). De aceea, solutionarea problemelor stresante poate viza modificari care va privesc pe dumneavoastra, sau pe cei din jur. Cum factorii actualei crize economice sunt mult mai dificil, daca nu imposibil, de influentat de o singura persoana, cea mai eficienta cale de solutionare este adaptarea prin schimbari ale propriei persoane.

Inainte de profesie, fiecare are o viata, o istorie personala, plina de incercari, de realizari si infrangeri (asa cum e viata in general). In mod surprinzator pentru unii, viata noastra profesionala este doar o prelungire a celei personale, si – in pofida principiului de separare a celor doua planuri – nu ne putem separa complet de cel sau cea care suntem acasa, atunci cand ajungem la serviciu. Nici nu ar fi de dorit: succesul in cariera nu ar fi posibil fara toate calitatile care ne definesc in viata de zi cu zi. Insa, o data cu lucrurile bune, care ne ajuta, aducem si problemele noastre. De aici „contaminarea” prin deplasarea sentimentelor (care solicita sa fie traite, descarcate) de la sursa lor originala in planul vietii profesionale. Conflictele nerezolvate, peste care nu am putut trece, ne vor influenta existenta in diferite moduri si planuri, inclusiv in cel profesional. Chiar daca pare paradoxal, dificultatile de la serviciu acutizeaza si aduc in prim plan pe cele din plan personal, de acasa.

Dupa acceptarea existentei unei probleme, urmeaza identificarea si aflarea semnificatiei acesteia. Daca incercati sa priviti situatia dv profesionala si dificultatile generatoare de stres dintr-o pozitie noua, s-ar putea sa recunoasteti unele aspecte familiare: scenarii pe care le-ati mai trait si in alt context, cu alte persoane, si in care ati resimtit aceleasi dificultati. Pentru ca experienta de acum sa fie una diferita, si nu doar o reluare a unor lucruri cu alti actori, este important sa aflati de ce apare din nou un asemenea scenariu si sa incercati o abordare noua, diferita. Iar acest lucru incepe cu intrebarea: de ce este importanta si ce semnificatie are pentru dv o asemenea situatie dificila cu care va confruntati. La fel de util este sa va intrebati care sunt problemele, conflictele, tragediile din istoria personală (nereuşite şi regrete) care cauta sa fie exprimate cu orice ocazie.

Uneori este suficient sa fiti mai atent la corpul dv, si la semnele fizice ale stresului prin care se manifesta presiunea pe care o suportati. Acest lucru este de ajutor datorita caracterului psiho-somatic al multora din simptomele fizice, ca o cale de-a evita durerea psihica si confruntarea deschisa a amenintarilor pe care le percepeti. Cele mai multe persoane au o „preferinta” personala pentru anumite simptome, acestea exprimand de fiecare data un continut psihic. Este o modalitate foarte plastica de-a ilustra o situatie conflictuala din interior (cand slujba care „iti da batai de cap” chiar duce la migrene, cand „greutatile” care „te apasa” genereaza o hernie de disc, sau cand „framantarile” te „macina” pana la aparitia ulcerului).

Cunoasterea (de sine) inseamna putere
Stresul - cunoasterea de sine inseamna putereAceste cauze ascunse ale stresului vor actiona libere atat timp cat evita aparatul psihic, cat timp nu pot fi gandite, concepute, cat timp nu suntem dispusi sa le infruntam infruntandu-ne temerile. Nu poti lupta cu un inamic cu care nu esti in contact, despre care te feresti sa cunosti mai multe. In acest caz, cunoasterea chiar inseamna posibilitatea (si conditia) de-a controla situatia.

In mod natural si firesc, reflexele tind la apararea fata de pericole, si protectia contra angoaselor si surselor de anxietate. Dar toate aceste mecanisme de aparare consuma o mare parte din energia psihica, si de aici dificultatea de-a mai spera, de-a construi noi planuri in situatiile dificile. Cunoasterea acestor lucruri, a semnificatiei personale pentru cel in cauza, permite trecerea de la defense la un plan de crestere, de realizare a ceva nou. Acest fapt nu elimina stresul, dar cunoasterea semnificatiei dificultatilor permite transformarea distresului (stresul negativ), in eustres (presiunea care mobilizeaza in sens constructiv). Tensiunea nu dispare, dar conotatia ei se schimba si trairea de dificultate insurmontabila, de situatie fara iesire este depasita. Noul scop faciliteaza concentrarea in jurul unul nucleu, da coerenta si sens de crestere.

In final, intreaga experienta „ocazionata” de criza economica poate deveni o oportunitate, nu doar de a ne cunoaste mai bine limitele, si-a rezolva probleme care asteptau de mult sa fie rezolvate, dar si de a creste, de a ne depasi pe noi insine.