Despre psihoterapia psihanalitica la adulti

Cum se desfasoara o sedinta?

Psihoterapia de orientare psihanalitica este o terapie prin cuvinte, desfasurata in cursul unor sedinte cu frecventa diferita de la caz la caz: pacientul se poate intalni cu terapeutul o data pe saptamana sau mai des. Pacientul poate opta pt desfasurarea sedintelor fata in fata (pe fotoliu) sau intins pe canapea. Sedintele se desfasoara individual, iar durata acestora este de 45 min., timp in care pacientul impreuna cu terapeutul exploreaza problemele, semnificatia si posibilele raspunsuri la acestea.

Dat fiind ca pacientul, cu problemele sale, cu trairile sale sunt in centrul atentiei, el este cel care va determina cursul sedintelor si al terapiei, aducand in discutie orice aspect care poate avea legatura cu dificultatile sale, interventia si interpretarile terapeutului fiind cele care vor putea reflecta sensuri si raspunsuri noi pt pacient.

Ce poate face terapeutul pt mine?

In psihoterapia psihanalitica si in psihanaliza, terapeutul nu da sfaturi, solutii „ready made”, nu propune teme pt acasa. El nu critica si nu lauda, nu judeca si nu da sentinte. Prin interventii si interpretari, el va ajuta sa va intelegeti mai bine, pe dv ca persoana si viata dv, si sa puteti hotari mai clar si mai corect ceea ce este bine pt dv. Treptat, veti putea prelua felul de-a asculta al terapeutului, ca un nou mod de-a gandi asupra dv si asupra problemelor dv, si o noua capacitate de-a privi si intelege ceea ce traiti.

Alocati-va un timp pt persoana dvs.

Pt buna desfasurare si progresul terapiei, este importanta mentinerea programarii (orelor si zilelor stabilite initial) de la o saptamana la alta, iar modificarile in acest sens sa constituie exceptii. Inainte de-a stabili cu terapeutul zilele in care vor avea loc pe viitor sedintele, este bine sa va consultati cu atentie agenda pt a crea un spatiu special pt aceasta activitate.

Confidentialitatea in terapie si drepturile pacientului

Din punctul de vedere al terapeutului, intreg continutul sedintelor este confidential fata de terte parti, cu exceptia cazurilor invocate de lege (Codul deontologic al profesiei de psiholog, Art. VI.2. „pentru protectia sanatatii publice, pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea savarsirii unei fapte penale sau pentru impiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru inlaturarea urmarilor prejudiciabile ale unei asemenea fapte”). Orice comunicare a datelor detinute de psihoterapeut despre pacient catre o terta persoana este facuta doar cu acordul pacientului.

Ca pacient, dv aveti dreptul sa vorbiti despre terapia dv cu oricine doriti, sa repetati in alt context ceea ce terapeutul dv v-a spus, sau sa cereti referirea catre un alt terapeut, daca decideti ca cel cu care lucrati nu este potrivit pt dvs.