Despre psihoterapia la adulti

Cand este recomandabila psihoterapia?

Pentru probleme care dureaza de mai mult timp, si pt care solutiile incercate pana acum nu s-au dovedit eficiente, pacientul impreuna cu psihologul ar putea hotari ca este momentul inceperii unei terapii. Psihoterapia este o alternativa la tratamentul medicamentos pt probleme care va afecteaza viata de zi cu zi, si care – de la caz la caz – se manifesta prin simptome precum stari de anxietate, depresie, ganduri obsesive, atac de panica, dificultati legate de somn sau de alimentatie, etc.

Cat dureaza?

Durata unei psihoterapii difera de la o persoana la alta, si depinde de intensitatea si amploarea problemelor. Aceasta poate fi o terapie de durata mai scurta sau mai lunga, un aspect care tine pe de o parte de recomandarea terapeutului, in functie de problematica constatata, dar, in ultima instanta, de decizia dv ca beneficiar al terapiei.

In cazul deciziei de-a continua cu o terapie, se vor stabili in prealabil cateva aspecte practice despre cum se va desfasura aceasta activitate – frecventa, tariful, programarea sedintelor, etc., dar nu se poate stabili un numar fix de sedinte, sau un termen exact la care se termina terapia. Decizia aceasta se ia pe parcurs, fiind un aspect ce trebuie discutat de pacient si terapeut impreuna.

Despre scopurile psihoterapiei

In functie de ce v-ati propus sa obtineti intr-o terapie, scopul pe care-l stabiliti impreuna cu terapeutul poate viza doar eliminarea unor simptome, al unor aspecte din felul dv de-a fi si care va afecteaza in relatiile cu ceilalti (cu sotul/sotia, cu copiii dv sau cu prietenii) sau care va provoaca dificultati in activitatea profesionala. Acest lucru presupune ca problemele invocate sunt relativ recente, si implica o durata mai scurta a terapiei.

In cazul in care doriti ceva mai mult, respectiv schimbari mai profunde si durabile ale felului dv de-a simti, de-a va accepta si de a rezolva conflicte interioare care dureaza de mult timp, acest lucru inseamna un angajament pe termen mai lung.