Despre consultatia psihologica la adulti

Prima oara la psiholog?

Orice drum incepe cu primul pas, si, pentru a primi sprijinul de care aveti nevoie, primul pas este programarea pentru o consultatie.

Pentru cei ce fac acest lucru pentru prima oara, poate fi un moment de mare emotie si neliniste: niciodata nu este simplu sa vorbesti despre tine, cu atat mai mult sa vorbesti despre problemele tale. Asta inseamna de cele mai multe ori sa-ti infrunti temerile si piedicile interioare, dar poate fi si o experienta in care sa va descoperiti noi posibilitati de-a face acest lucru si de-a gasi noi semnificatii si solutii, dat fiind ca in aceasta incercare nu mai sunteti singur.

Motivele diferite duc la rezultate diferite

Cei ce apeleaza la psiholog, o pot face din motive foarte diferite: unii vor vrea doar „sa vada cum stau”, sa aiba posibilitatea de-a se privi cu ajutorul altcuiva in afara de rude, prieteni sau cunoscuti. In urma consultatiei poate ca vor decide ca nu au vreun motiv serios de ingrijorare si aceasta simpla intrevedere era tot ce aveau nevoie. Sau, constatand care sunt problemele, si necesitatea unui ajutor din partea psihologului, vor hotari daca este vorba de ceva ce mai poate astepta, ori se decid sa duca mai departe acest prim pas al grijii (si ingrijorarii) pt sine solicitand o continuare la acest inceput.

Ce este consultatia psihologica?

Spre deosebire de evaluarea psihologica (in care se folosesc teste psihologice pt a stabili un diagnostic), consultatia inseamna 45 de minute in care persoana dv si grijile care va afecteaza viata in fiecare zi sunt singurul lucru care conteaza, si asupra caruia va faceti timp sa reflectati cu ajutorul psihologului. Este o reflectare impreuna asupra problemelor dv, stabilind natura, posibilele cauze, cautand sa identificati ce solutii ar fi cele mai potrivite, o sansa de-a recapata increderea in dv.

Si daca vreau mai mult?

In multe cazuri, experienta acestei priviri interioare poate sa duca la decizia de-a reveni la cabinet, in speranta ca un astfel de sprijin poate fi solutia potrivita. In functie de constatarile din timpul sedintei, pacientul si psihologul vor discuta despre oportunitatea de-a continua cu sedinte de consiliere sau psihoterapie. Este o decizie pe care pacientul o ia impreuna cu psihologul, pe baza recomandarilor acestuia din urma.