Despre consiliere la adulti

In ce situatii apelez la consiliere?

Daca problemele pt care apelati la psiholog sunt de natura punctuala, fara sa afecteze prea mult din viata dv – familiala, profesionala, sociala, atunci o serie de cateva sedinte de consiliere poate fi suficienta pt rezolvarea acestora. In acest caz consilierea este o forma de interventie intr-o situatie de impas, in care traversati o perioada de criza (indiferent de natura sau cauzele acesteia).

Psihologul va ajuta sa gasiti resursele pt depasirea acesteia, discutand impreuna despre felul in care sunteti afectat, despre contextul si efectele asupra vietii dv, precum si despre semnificatia a ceea ce vi se-ntampla: cum anume traiti acest impas, ce simtiti in aceasta situatie. Asistenta oferita de psiholog se poate dovedi solutia corecta pt a trece peste o perioada mai dificila din viata dv, de-a face fata unor evenimente traumatice care necesita un sprijin suplimentar (pierderea cuiva drag, separarea sau divortul, accidente cu urmari care v-au afectat in mod deosebit, dificultati majore care va pun in pericol cariera profesionala, etc).

Un alt motiv de-a apela la consiliere poate fi o situatie in care trebuie sa decideti lucruri care va vor schimba viata (cum este decizia de-a avea un copil, sau de-a renunta la o sarcina nedorita, de-a adopta un copil, sau de-a hotari intr-un impas al relatiei de cuplu). Daca dificultatea de-a stabili ce decizie sa luati va impiedica in rezolvarea situatiei, psihologul va va ajuta sa intelegeti mai clar implicatiile fiecarei solutii si semnificatia lor pt dv.

Ce inseamna consilierea psihologica?

Consilierea este o forma suportiva de insotire a persoanei aflate in dificultate, si totodata de sprijin in gasirea resurselor pt depasirea momentului critic, a temerilor, conflictelor si emotiilor care afecteaza adaptarea la o situatie dificila din viata dv. Consilierea este orientata asupra prezentului si viitorului, vizand prevenirea agravarii dificultatilor si a aparitiei unor tulburari mai serioase. Scopul consilierii nu este sa va schimbe in mod profund ca persoana, ci sa puteti utiliza mai bine resursele de care deja dispuneti, dar pe care nu le-ati putut descoperi singur.

Acest tip de asistenta din partea psihologului este cel mai simplu, si puteti apela la consiliere in mod punctual de fiecare data cand simtiti ca ceva nu merge bine in viata dv si cand speranta de-a iesi din impas pare pierduta.