Consilierea psihologica in cazul copiilor si adolescentilor

Cand se recomanda consilierea psihologica?

Situatiile in care cateva sedinte de consiliere pot fi solutia la problemele copilului si ale dv ca parinte, sunt de regula cele legate de evenimente din viata familiei, care solicita psihic membrii acesteia (nasterea unui nou copil, situatii de adoptie, pierderea unui membru al familiei, situatiile de separare a copilului de unul din parinti, accidente sau evenimente traumatizante, etc).

In alte cazuri, consilierea poate viza probleme ale copiilor sau adolescentilor dv, cum sunt diferitele dificultati de adaptare scolara sau cele de acasa, in relatia cu parintii, caz in care consilierea poate viza parintii, sau se poate decide utilitatea catorva sedinte in care psihologul sa lucreze cu copilul sau adolescentul.

Cine este consiliat?

Data fiind importanta parintilor pt copil si rolul vital pe care-l au acestia pt rezolvarea problemelor lor, psihologul se va adresa in special parintilor, ceea ce nu exclude participarea copilului, iar pt varste mai mari, va lucra si separat cu copilul. Consilierea ofera un spatiu securizat in care se poate vorbi despre lucruri dificile. Copiii gasesc deseori ca fiind mai greu sa vorbeasca cu adultii care sunt semnificativi pentru ei, deoarece vor sa-i protejeze si se simt responsabili de reactiile lor.

In cazul adolescentilor consilierea se va adresa in egala masura lui si parintilor.

Scopuri si rezultate ale consilierii

Pe parcursul catorva sedinte, consilierea urmareste identificarea unor solutii si resurse pt parinti si copii in scopul depasirii unei situatii dificile. Este o ocazie pt parinte si copil de-a se exprima asa cum nu o pot face singuri, de-a discuta cu si in prezenta unei persoane care priveste dificultatile lor ca fiind singurul si cel mai important lucru ce trebuie rezolvat.

Consilierea psihologica nu cauta schimbarea profunda a persoanei, ci sa va ajute sa priviti lucrurile intr-un fel nou, astfel incat impasul in care va aflati sa nu dureze prea mult iar problemele sa se agraveze, odata cu suferinta copilului dvs.

Acest demers este unul punctual, si puteti apela la psiholog de fiecare data cand va aflati in impas, fiind prima incercare de-a rezolva situatiile dificile aparute in viata copilului dv sau in relatia cu el. Cand pe parcursul discutiilor apar elemente noi care indica o amploare mai mare a problemelor, parintii si psihologul pot lua in considerare daca este oportuna inceperea unei psihoterapii.